De voorstelling

Grijzegrubben, het jaar 1967.  Op de dag dat de geliefde veldwachter Clement sterft verwacht iedereen dat zijn kleinzoon Joep de functie overneemt, maar de jaloerse caféhoudster Martha Crijns steekt daar een stokje voor, zodat haar werkeloze zoon Lewie die baan kan bemachtigen. Binnen de kortste keren stijgen de spanningen tussen Lewie’s vader en diens concurrent caféhouder  Sjaak Lemmens.  De fanfare, waar beide heren lid van zijn, dreigt uiteen te vallen.  Joep heeft ondertussen andere zorgen. Hij draagt de verantwoordelijkheid voor zijn aangenomen zusje Fieke, en bovendien is hij stiekem al jaren gek op Marij, de dochter van Sjaak. Het probleem: Lewie Crijns is dat ook. Het spel wordt hard gespeeld, en na enkele dramatische gebeurtenissen tijdens een carnavalsfeest in Schimmert, besluit Joep het roer drastisch om te gooien. Marij blijft achter, en in het leven klinkt plots een hele andere melodie…Maar of dat de juiste is? 

Laevesmelodie laat tal van hoofdstukken uit het leven zien: de eerste verliefdheid, de toekomstdromen, het goede en het slechte huwelijk, de ouderdom, het afscheid en allerlei gebreken en gebeurtenissen ertussenin. Kortom, de melodie van het leven. Soms wonderschoon, hoog en suikerzoet, soms ellendig, laag en bitter. Dit alles verpakt in een nostalgische muziektheatervoorstelling met een lach en een traan. 25 acteurs en een live-orkest die de melodie voor u vertellen, spelen en laten horen door 20 Limburgse en Nederlandse liedjes uit de jaren ’50, ’60, ’70 en daarna. Van Wie ich nog 'n jungske woar langs Dag Zuster Ursula naar Mien Limburgs Landj.

 

Acteurs en orkest

Op het toneel zullen ruim 20 sprekende en zingende acteurs te zien zijn van toneelverenigingen Sint Donatus en Crescendo, aangevuld met een aantal bijzondere gastspelers, waaronder artiesten Patrick Schoonbrood van zangduo De Twiee Gewaejde en Kelly Limpens (Kelly van de Lump). De fanfare staat garant voor een 20-koppig orkest, en als kerst op de taart zullen een aantal leden van Gemengd Kerkelijk Zangkoor Sint Remigius uit Schimmert als figuranten in het stuk te zien zijn.  Nooit eerder waren in de gemeente Nuth zoveel mensen uit verschillende verenigingen samen op één toneel in een avondvullende productie te zien. 

 

Speeldata
De voorstelling is te zien op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni, en op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni in Trefcentrum Nuth.
Vrijdag- en zaterdagvoorstellingen beginnen om 20:00 uur, op zondag zijn er matinees om 14:00 uur. 
Kaartverkoop bij Manjefiek, Sfeer Bloemen en Trends in Schimmert en bij FF ANDERS in Nuth. 
Online verkoop vanaf 10 april.

Hoe het begon...

Fanfare Sint Donatus leverde het idee en de eerste inspiratie voor de samenwerking: een verhaal dat lichtjes gebaseerd is op de beroemde Nederlandse speelfilm Fanfare uit 1958. Acteur Quincy Grootjans (toneelverenigingen Sint Donatus/Crescendo) kreeg de opdracht om het script te schrijven. Na 1,5 jaar voorbereiding zijn inmiddels de repetitie gestart voor deze nostalgische en spannende muziektheatervoorstelling met een lach en een traan, gelardeerd met Limburgse en Nederlandstalige liedjes uit de jaren ’60 tot nu. Een verhaal dat zich situeert in het Grijzegrubben van 1967, met concurrerende cafébazen, verliefde jongeren en roddelende dorpsbewoners. De totaalregie is in handen van Hanneke Jonkers, de muzikale leiding van Eric Mantelaers.